Merk informatie en oorsprongWil je de Vans kopen? Misschien is deze informatie over de oorsprong interessant voor je…

In 1966 was Vans schoenen opgericht door Paul Van Doren die had een heel eenvoudig idee: schoenen maken en rechtsreeks gaan ze verkopen aan het publiek en niet aan een tussenpersoon.

Hij had samen met zijn partners Jim Van Doren, Gordy Lee en Serge D’Elia besloten om naar het westen richting Zuid-Californië te gaan verhuizen.

Uit de woorden van het bedrijf zelf  bleek dat de opening van haar eerste winkel ongunstig was. Er waren drie stijlen Vans aangeboden, met de prijzen van 2,49 dollar tot 4,99 dollar. Maar op de dag dat de winkel geopend werd, had het bedrijf alleen gemaakte modellen voor de etalage. De rekken van de winkel waren alleen maar gevuld  met lege dozen. Toch kwamen er 12 klanten in de winkel, die keuze hadden gemaakt voor de kleuren en stijlen die ze wilden. Aan de klanten werd gevraagd om om in de namiddag terug te komen terwijl Van Doren en Lee zich haastte naar de fabriek  om hun schoenen te maken of ophalen. Toen de klanten terug waren om hun schoenen op te halen, realiseerde Van Doren en Lee dat ze nagelaten hadden om te beschikken over wisselgeld. De klanten kregen hun schoenen en aan hun werd gevraagd om op de volgende dag terug te komen voor de betaling. En dat deden ze allemaal, alle 12 klanten.

Voor het komende jaar bijna opende het bedrijf bijna iedere week een nieuwe winkel. Voor Paul Van Doren was een vaste werkwijze:

 • maandag – verkennen nieuwe locaties;
 • dinsdag  – tekenen van een nieuwe huurcontract;
 • woensdag – uitwerken van het contract;
 • donderdag – schoenen staan op de rekken;
 • vrijdag  – schoenen worden vertoond;
 • zaterdag – huren van de winkel manager;
 • zondag – opleiden van het personeel.

In het vroegere stadium werd het grootste deel van het verkoop  juist door zijn kleinhandel en de winkels gedaan  met korte relaties naar haar publiek. Door de klachten over het ontwerp van de zolen, die een patroon in het vorm van diamant hadden en snel barsten daardoor, ontstond een nieuwe vormgeving, die als wafel Vans zool werd gepatenteerd.

Fortuna had het bedrijf in de vroegere jaren 1970 versterkt met een nieuw klant type. De flexibiliteit van Van Doren was op de proef gesteld tijdens de nieuwe skateboarden rage van de bijzondere Californië surf cultuur. De skateboarders vroegen naar nieuwe kleuren en patronen en de reactie van het bedrijf daarvan was het aanbieden van de Era, een rood-blauwe schoen die door professionele skateboarders was ontworpen. Dat gaf  de Vans snel een nieuwe lange en toegewijde associatie met de sport- en  skateboard schoen naar keuze. In de jaren 1970 werden veel meer kleurencombinaties en patronen toegevoegd. De slip-on, werd geïntroduceerd in 1979 als een nieuwe stijl en dit werd  een nieuwe rage van Zuid-Californië.

In 1982 kwam de film Fast Times op Ridgemont High uit, waarin de rol van een bekende surfer van California Jeff Spicoli werd gespeeld door Sean Penn, die een paar Vans dambord slip-ons droeg. Na de film is Penn een filmster geworden en Vans breidde zijn grenzen uit tot een landelijke bedrijf met zijn schoenen in de warenhuizen en onafhankelijke retailers. James Van Doren versterkte zijn productiecapaciteit door de omzet die uit de pan rees en had zijn onderneming naar een nieuwe 175.000 vierkante meter fabriek in Orange, Californië verplaatst. In 1984 werd het aantal van werknemers verhoogd tot meer dan 1.000. De Vans slip-on rage leidde tot het voortbrengen van licentieovereenkomsten inclusief verschillende artikelen als zonnebrillen en notitieblokken. Het bedrijf ging dankzij Van Doren nog dieper in de markt van speciale sportschoenen, het ontwikkelen van honkbal, voetbal, cricket, basketbal, voetbal, worstelen, boksen, en schoenen voor  parachutespringen. De meeste bedrijven waren al begonnen met het verplaatsen van de productie naar Azië, waar de arbeidskosten lager waren  en milieuvoorschriften minder streng. Maar Vans bleef toegewijd aan de binnenlandse productie en in de tussentijd vergrootte ze het aanbod van schoenenbreedte  EEEE tot AAAA.

De vraag naar Vans schoenen bleef hoog en in 1987 werd twee miljoen paar schoenen door de fabriek in Orange geproduceerd. Het verkoop van $50 miljoen was weer winstgevend voor Van Doren. De internationale verkoop, voornamelijk naar Mexico en Europa, zorgde voor 10 procent van de bedrijfsomzet en  groeide sterk. Een derde van de bedrijf business waren op maat gemaakte schoenen. In de tijd waarin bijna alle grote makers van sneakers  hun productie naar Zuid-Korea hadden verschoven, Vans klampte zich vast aan zijn traditie voor de binnenlandse productie. Daardoor waren Vans trots op hun vijf dagen tijd tussen bestelling en levering van artikelen uit eigen catalogus terwijl de overigen hadden het gemiddeld hadden van negen maanden.

Verder had Vans zijn reputatie vastgesteld in 1998 werd het keuze merk voor skateboarders gekozen met het openen van het 46.000 vierkante meter indoor skateboard park in Orange, Californië. De onderneming bleek al snel rendabel en inspireerde het bedrijf om een reeks van soortgelijke parken door het hele land te lanceren. Bij het einde van 2001 had Vans in eigendom vier skateboarden parken in Californië: in New Jersey, Virginia, Texas en Colorado. Tegelijkertijd genereerde het bedrijf een groot deel door veel publiciteit te steken in het  sponsoren van een reeks van Triple Crown sportevenementen, zoals skateboarden, snowboarden, motorcross, en surfen. Met zijn gevarieerde assortiment, veel publicaties in het sponsoring evenement en populaire skateboard faciliteiten, zit Vans duidelijk het dichtst bij het vuur.

Bedankt voor je aandacht en ik hoop dat je voor jezelf iets nieuws had gelezen.

Nu weet je meer over het merk en kan je jouw Vans in een van de online winkels op deze pagina bekijken.

Succes!

2 Responses to “Merk informatie en oorsprong”

 • Thank you for the blog post. Jones and I have been saving for a new e-book on this issue and your blog post has made all of us to save money. Your thoughts really answered all our issues. In fact, more than what we had thought of prior to when we came across your great blog. I no longer have doubts including a troubled mind because you have really attended to our own needs in this post. Thanks

 • Duda says:

  do check this site often as it is very good and informative and will i look out for an answer!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by WordPress. Design: Supermodne.